دستگاه کروماتوگرافی مایع
این دستگاه به طور گسترده در صنایع مختلف مانند داروسازی ،صنایع غذایی ،محیط زیست و پژوهش های علمی برای شناسایی،جدا سازی و اندازه گیری ترکیبات، مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش نمونه ها از طریق یک فاز مایع عبور می کنند و بر اساس ویژگی های شیمیایی و فیزیکی خود (مانند قطبی بودن ،اندازه مولکولی و تعاملات شیمیایی) به صورت موثر جداسازی می شوند.
یکی از ویژگی های برجسته کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا توانایی انجام آزمون های پیچیده و دقیق است.
HPLC دارای دتکتورهای مختلف برای شناسایی ترکیبات متفاوت می باشد.
دتکتورهای مختلف شامل دتکتور DAD – فلورسنس -RI و MS-MS می باشد.
در آزمایشگاه هورتاش با دتکتور RI و MS-MS ترکیبات زیر قابل شناسایی می باشد.
- پروفایل قندها در عسل : این دستگاه قادر است انواع قندهای موجود در عسل (بر اساس استاندارد ملی ایران شماره ۱۳۰۵۹،چاپ اول ) مانند:فروکتوز، گلوکز، ساکارز،تورانوز، مالتوز، ایزومالتوز، ارلوز، ملزیتوز، رافینوز و... را با دقت بالا شناسایی و اندازه گیری کند.
در این روش نسبت فروکتوز به گلوکز f/gو ساکارز فهلینگ نیز قابل اندازه گیری می باشد. این آزمون کارآمد ترین روش برای شناسایی و کشف تقلب در عسل می باشد.
با دتکتور DAD در آزمایشگاه هورتاش ترکیبات زیر قابل شناسایی می باشد :
- نگهدارنده ها در مواد غذایی : سوربات ، بنزوات و ناتامایسین که معمولا برای حفظ کیفیت و افزایش مدت زمان نگه داری مواد غذایی استفاده می شود، قابل تشخیص و اندازه گیری می باشد. (طبق استاندارد ملی ایران شماره ۱-a-۱۷۸۱۳، اصلاحیه شماره ۱ (۱۳۹۷) و استاندارد ۱۱۵۴۱، اندازه گیری نگهدارنده ها در میوه و سبزی و کیک )
- ملیتین در زهر زنبور عسل : دستگاه HPLC قادر است تا ترکیب دقیق مواد شیمیایی موجود در زهر زنبور عسل را شناسایی و جداسازی کند.
- ۱۰-هیدروکسی-۲-دسینوئیک اسید (HAD-۱۰) در ژل رویال : این ترکیب زیستی که در ژل رویال زنبور عسل وجود دارد و ماده شاخص ژله رویال می باشد، دارای خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی بوده که سبب استریل نگه داشتن ژل رویال می شود و می تواند به کمک این دستگاه شناسایی و اندازه گیری شود. ( طبق روش استاندارد ISO۱۲۸۲۴)
- ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها : دستگاه HPLC به ویزه در شناسایی و اندازه گیری ویتامین ها مانند ویتامین (B-E-C) و آنتی اکسیدان ها بسیار موثر است. ( طبق استاندارد ملی ایران به شماره ۵۳۳۳)
- شیرین کننده های مصنوعی: ترکیباتی مانند آسپارتام،آسه سولفامK، ساخارین و سوکرالوز نیز می توانند توسط HPLC شناسایی و تجزیه و تحلیل شوند. (طبق استاندارد ملی ایران شماره۱۱۱۳۰، چاپ اول :مواد غذایی -اندازه گیری آسه سولفام K- آسپارتام و ساخارین به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا)
استاندارد ملی ایران شماره ۱۴۶۶۷، چاپ اول : افزودنی های خوراکی -شیرین کننده های مجاز -سوکرالوز)
این ویزگی ها موجب می شود که دستگاه HPLC ابزاری ضروری در تجزیه و تحلیل ترکیبات پیچیده در نمونه های مختلف باشد و امکان دست یابی به نتایج دقیق و قابل اعتماد را در اختیار پژوهشگران و متخصصان قرار دهد.
0 نظر
اخطار