نوشیدنیها
برای اطمینان از کیفیت محصول انجام آزمونهای شیمیایی مثل بریکس، قند کل و ساکارز، مواد جامد کل، الکل استیک، عدد فرمالین، هیدروکسی متیل فورفورال، اسید آسکوربیک، انیدروسولفورو، PH، اسیدیته کل وثابت، ارزش اکسیداسیون، نمک، خاکستر، خاکسترکل و… در این گروه ضروری است.
این آزمونها برای مناسب بودن غلظت (بریکس، مواد جامدکل)، عدم فساد و تهیه صحیح (PH، اسیدیته، قند، الکل و…)، استفاده از نگهدارندهها (انیدروسولفورو، سوربات، بنزوات و حرارت دهی مناسب(HMF) انجام میشود.
(استانداردهای ۳۶۵، ۳۶۸۷، ۱۶۳۴)
آبمیوهها گروهی هستند که به طور طبیعی از فشردن میوه و یا تهیه میشود و پورهها و نوع تغلیظ شده ی آبمیوهها در حین فرآیند تولید حرارت می بیند از اینرو آزمون HMF، آزمونی است که مناسب بودن این مرحله تولید را نشان می دهد.
(استاندارد ۱۳۹۴، ۳۵۵)
سرکهها در دو نوع تخمیری و تقطیری در بازار وجود دارند که هر کدام آزمونهای مخصوص خود را دارند، در نوع تخممیری ، میوه مورد نظر مثل سیب، انگور و… تخمیر الکلی و استیکی شده اما در نوع تقطیری از راه تخمیر استیکی، الکل ااتیلیک تقطیر شده بدست میآید و به رنگ سفید و یا قهوه ای (در صورت افزودن کارامل) تولید میشود.
(استاندارد ۱۸۱۵)
آبغوره حاصل فشردن میوه نارس انگور بوده که باید دارای طعم و بوی غوره ، فاقد کپک زدگی و تکههای هرگونه ماده خارجی باشد. آبغوره هم مانند سایر محصولات این دسته باید فاقد هرگونه ماده نگهدارنده مثل سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم باشد که به روش اسپکتوفتومتری مطابق استاندارد ۴۸۲۵ برای سوربات پتاسیم و ۳۶۳۰ برای بنزوات سدیم انجام میشود.
(استاندارد ۱۲۴۹، ۱۲۵۰)
نوشابه گازدار از مخلوط شدن آب، گاز کربنیک، مواد افزودنی مجاز خوراکی قند یا سایر شیرین کنندهها بدست میآید و شامل انواع نوشابه گازدار کولا دار، طعم دار بی رنگ، گازدار میوه ای و گازدار بدون طعم و رنگ میباشد.کافئین و اسیدفرمیک موادی هستند که تنها به نوشابههای کولا دار اضافه میشود که به روش اسپکتوفتومتری مطابق استاندارد ۱۲۴۹ انجام میشود، همچین گاز کربنیک و یا CO2 حین پرشدن ظرف به محصول افزوده میشود این گاز طبق استاندارد ۲۱۷۹ با فشار سنج مخصوص به خود اندازه گیری میشود و دارای حد مجاز خاصی است.
(استانداردهای ۱۱۷، ۱۴۷۲۶)
آب لیموترش فرآوردهای تخمیر نشده ولی قابل تخمیر که از آندوکارپ لیموی تازه و رسیده به روش مکانیکی بدست میآید. پلی فنولهای موجود در آبلیمو به روش اسپکت مطابق استاندارد ۱۱۷ قابل اندازه گیری است که این مواد شیمیایی طبیعی اثرات مثبتی بر سلامتی انسان دارد. تنها افزودنی مجاز به آبلیمو اسید آسکوربیک و متابی سولفیت یا CO2 (در حد ppm 250) میباشد که SO2 در نوشیدنیها به روش تتیراسیون مطابق استاندارد ۴۳۰۸ اندازه گیری میشود.