آزمایشگاه روغن

روغن ها 

دسته ای از مایعات هستند که با آب مخلوط نمی‌شوند و به دلیل آنکه چگالی آنها از آب کمتر است روی آب شناور می­مانند. انواع مختلفی از روغن‌ها در طبیعت موجود می­باشد. اصولاً روغن به چربی اطلاق می‌شود که در دمای اتاق معمولاً به حالت مایع می­باشد. کیفیت روغنهای خوراکی برای داشتن یک زندگی سالم همیشه ضروری بوده و از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین آزمونهای روغن­های خوراکی یکی از مهمترین خدمات آزمایشگاهی می­باشد.

ازجمله آزمایشات مهمی که برای روغن­ها انجام می­شود می­توان به موارد ذیل اشاره کرد:

عدد صابونی شدن: هدف از انجام این آزمایش تعیین طول زنجیره اسیدهای چرب می باشد. بر طبق تعریف عدد صابونی معرف مقدار KOH بر حسب گرم می­باشد که جهت خنثی کردن اسیدهای چرب حاصل از هیدرولیز یک گرم چربی لازم است. تعیین عدد صابونی باید مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره ۱۰۵۰۱ انجام شود.

تعیین عدد اسیدیته : مقدار اسید یک پارامتر متداول در مشخصات چربی­ها و روغن­ها است و به عنوان گرم اسیدهای چربی آزاد در ۱۰۰gr روغن (اسیدیته بر حسب اسید اولئیک) تعریف می­شود. ازعوامل مؤثر در افزایش اسیدیته می‌توان به دما، رطوبت و هوا اشاره کرد که باعث تسریع اکسیداسیون می‌شوند. تعیین عدد اسیدیته باید مطابق با استاندارد ملی ایران ۴۱۷۸ انجام شود.

تعیین ضریب شکست: مطابق با استاندارد ملی ایران شماره ۵۱۰۸ انجام می­شود.

تعیین رطوبت باید مطابق با استاندارد شماره ۴۲۹۱ انجام شود.

تعیین عدد یدی باید مطابق استاندارد شماره ۴۸۸۸ انجام شود. عدد یدی عبارتست از مقدار گرم ید جذب شده توسط ۱۰۰gr از نمونه روغن یا چربی، این اندیس نشان دهنده تعداد پیوندهای دوگانه موجود در نمونه آزمایش است. در روغنهای که حالت نرم دارند اندیس یدی آن‌ها بالاست و مستعد فساد اکسیداسیونی هستند.

اندازه گیری مواد غیر صابونی مطابق با استاندارد ۴۰۹۷ انجام می‌شود. مواد غیر صابونی آن دسته از موادی هستند که قسمت اعظم آن­ها در اثر اعمال تصفیه از روغن خارج می‌شوند و در نتیجه روغن تصفیه شده دارای کیفیت ثابت و پایداری بیشتری در برابر فساد می­گردد.

آزمون‌های اسیدچرب و استرول‌ها نیزتوسط دستگاه GC_FID انجام می‌شود که در قسمت دستگاه‌های پیشرفته توضیح داده شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *